وقتی که رئیس جمهور زلینسکی در روز چهارشنبه در واشنگتن دیدار کرد، ایالت متحده اعلام کرد که در ظرف 300 روز از جنگ سامانه موشک های پاتریوت را ارسال خواهد کرد. با این حال، دولت بایدن به دلیل احتیاط در مورد خطرات تشدید، از دادن موشک های دوربرد به اوکراین خودداری کرد. و همچنین به دلیل نگرانی عملیاتی در ارتباط با تانک ها نیز از ارسال آن خودداری کرد. با این حال، تحلیل گران نسبت به اغراق آمیز بودن اختلافات بین کیف و واشنگتن هشدار می دهند.
تسلیحات دفاع هوایی پاتریوت تنها یکی از هدایای کریسمس بود که کیف می خواهد.
زلنسکی روز سه شنبه به سربازان اوکراینی در نزدیکی خط مقدم در نبردگاه شرقی شهر باخموت گفت: ” ما از حمایت [ایالات متحده] سپاسگزاریم، اما کافی نیست. این یک اشاره است، اما کافی نیست “.
میخائیلو پودولیاک، مشاور ارشد زلنسکی در اوایل دسامبر توییتی را با این عنوان منتشر کرد : ” فهرست آرزوهای کریسمس من “. پودولیاک علاوه بر پاتریوتز، موشک های دوربرد آمریکا را نیز درخواست کرد، تانک های آبرامز آمریکا و تانک های لئوپارد و ماردر آلمان.
اوکراین می خواهد در کوتاه ترین زمان ممکن یک حمله گسترده انجام دهد، و نیازمند یک سپاه بزرگ و تعداد زیادی نفربر است. شاشانگ جاشی سردبیر روزنامه اکونومیست در این باره توضیح داد: ” آنها توان کافی برای تجهیز یک سپاه بزرگ را ندارند، همانطور که رئیس نیروهای مسلح اوکراین ژنرال والری زالوژنی به همکارانم در اکونومیست گفت بنابراین اوکراینی ها خواستار به خودروهای زرهی بیشتری هستند “.
مایکل بارانوفسکی(مدیر عامل جی ام اف شرقی مستقر در ورشو، بخشی از صندوق مارشال آلمان) اشاره کرد:” همانگونه که همه چیز ثابت است، وقتی صحبت از توپخانه و تانک دوربرد می شود هنوز روسیه برتری زیادی نسبت به اوکراین دارد “.
جاشی افزود: ” یک جنبه از خواسته های اوکراینی ها کاملاً متفاوت است و آن سامانه های موشکی است، آنها مایلند تا از این موشک های دوربرد استفاده کنند که می توانند اهدافی را در داخل روسیه هدف را مورد قرار دهند. تضعیف لجستیک روسیه و فراهم شدن شرایطی که ما آن را مانور می نامیم پیشرفت در جابه جایی است. بنابراین ارسال تانک ها و سامانه های موشکی دو روی یک سکه اند، همه زمینه ساز برای یک تهاجم هستند “.
تشدید درگیری موضوع اصلی نگرانی است
جو بایدن در پاسخ به درخواستهای اوکراین در طول سفر زلنسکی، صریحتر از همیشه از ارسال سامانه های موشکی که قادر به حمله به اهدافی در داخل روسیه هستند به کیف خودداری کرد. رئیس جمهور ایالات متحده هشدار داد که این خطر باعث بیگانگی اعضای اروپایی ناتو می شود. او گفت : “آنها به دنبال وارد شدن به جنگ با روسیه نیستند”.
جاشی گفت : ” با وجود سامانه های موشکی خطر تشدید درگیری نگرانی اصلی است. آنها میتوانند به صورت بسیار شدید به روسیه حمله کنند و اگر اوکراینیها از آنها برای انجام این کار استفاده کنند، میتواند باعث ایجاد شکاف در ناتو درباره نحوه پاسخ شود. تعدادی از کشورهای اروپایی، از جمله در جنوب اروپا، نسبت به تشدید تنش محتاط هستند”.
با این حال مقامات دفاعی ایالات متحده استدلال کرده اند که اوکراین در حال حاضر تمام تانک های مورد نیاز خود را در اختیار دارد و تانک آبراهم ام یک برای ارتش اوکراین درعملیات بسیار پیچیده است.
جاشی در این باره گفت که این یک بهانه دیپلماتیک برای پنهان کردن نگرانی در مورد تشدید جنگ نیست.
جاشی اضافه کرد: “وقتی صحبت از تانک ها می شود، من فکر نمی کنم که تشدید تنش نگرانی اصلی آمریکا باشد. در عوض من فکر می کنم که واقعاً بحث پایداری است، تانک های جدید سوخت بسیار زیادی مصرف می کنند، به ویژه آبرام ها به شدت نیازمند سوخت هستند. برای نگهداری این وسایل تلاش بسیاری لازم است در حالی که قطعات یدکی تقاضای زیادی دارد. و اوکراین فقط تجربه تانک های دوران شوروی را دارد. بنابراین نگرانی های عملی در خط مقدم بنابر محاسبات ایالت متحده وجود دارد”.
او اضافه کرد که ناهماهنگی بین واشنگتن و کیف در مورد تامین تسلیحات نباید بیش از حد مورد توجه قرار گیرد. مارک کانسیان، کارشناس ارشد مرکز مطالعات استراتژیک و بین المللی در واشنگتن دی سی را پیشنهاد کرد: ” تنها سامانه های موشکی هستند که بیانگر تفاوت سیاست هاست “.
مخالفت با استراتژی آلمان
در لیست خواسته های پودولیاک، آلمان مدت هاست که از ارسال تانک های لئوپارد و ماردر اوکراین خودداری کرده است. در ماه سپتامبر یک توئیت خشمگینانه از سوی دیمیترو کولبا، وزیر امور خارجه اوکراین را برانگیخت بدین مضمون:” برلین از چه میترسد که اوکراین کیف از آن ترسی ندارد؟ “.
اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، نقشی کلیدی در اینجا ایفا میکند. مطالب زیادی در مورد آنچه آلمانیها نقطه عطف کشور مینامند بیان شده است، دورشدن از آرامش دیرینه برلین به مسکو. اما شولز برای ارسال تانک ها محدودیت قائل شده است. علی رغم فشارهای درون ائتلاف حاکم، آنالنا بائربوک، وزیر امور خارجه، اشاره کرد که باید مسیر خود را تغییر دهند.
بارانوفسکی گفت: ” نقطه عطف روندی است که شروع شده است، اما بسیاری از مردم، از جمله من، فکر میکنند که به اندازه کافی پیش نرفته است . از طرف دیگر، آلمان در حال ارسال موشک های ضد هوایی به اوکراین است و شما حتی چند ماه پیش نمی توانستید این را تصور کنید.
گفته میشود، اوکراین کاملاً به تانکهای دوران شوروی وابسته است، زیرا هیچ کشور غربی تانکهای ساخت غرب را به کیف ارسال نکرده است. نه آمریکا و انگلیس که از سخاوتمند ترین کشورهای غربی هستند این کار را انجام نداده اند.
جاشی گفت: ” امتناع شولز از دادن تانک به اوکراین “تا حدی به خاطر امنیت عددی است. اگر آلمان در این مرحله تانک بفرستد و از اجماع اروپای غربی جلوتر باشد، مخالف استراتژی آلمان خواهد بود.
در عین حال آلمان نیز نیاز ضروری به نیروی نظامی دارد. برلین به آرامی اما به طور پیوسته هزینه های دفاعی را از یک مقر غیر مشهور سطح پایین افزایش داده است. با این حال، دو داستان اخیر نشان می دهد که سرمایه گذاری بیشتری مورد نیاز است.
در اوایل این ماه، فاش شد که حتی یک کشتی جنگی پوما آلمان پس از یک تمرین آموزشی عملیاتی نشده است. این پس از آن اتفاق افتاد که رسانه های آلمانی گزارش دادند که بوندسوهر فقط برای دو روز جنگ مهمات کافی در اختیار دارد.
ارتش آلمان در این باره به مناسب نبودن شرایط اشاره میکند، به گفته جاشی توضیح دیگری برای عدم ارسال تانک های شولز به کیف ارائه می دهد.
نیاز مدبرانه
این فقط ارتش آلمان نیست که برای هماهنگ شدن با تقاضا نیاز به افزایش تولید دارد. تحلیلگران مدتها هشدار دادهاند که ایالات متحده با ارسال تسلیحات بسیار زیاد به اوکراین، بهشدت عرضههای تسلیحاتی خود را به شدت کاهش داده است، بهویژه در زمانی که بازار کار فشرده، افزایش تولید را برای پیمانکاران دفاعی سختتر کرده است.
جاشی گفت: ” که کشورهای غربی باید در انتقال تسلیحات خود به اوکراین هوشیارانه عمل کنند. نرخ تولید و ظرفیت صنعتی محدودیتهای قابل توجهی در میزان ارسال تسلیحات به اوکراین در طول سال 2023 ایجاد خواهد کرد، اگرچه روسیه نیز مشکل محدودیت عرضه قابل توجهی دارد، به خصوص در مورد مواردی مانند مهمات و گلوله های توپخانه “.
در این زمینه، برخی ناظران نگران هستند که تعهد مکرر کوین مک کارتی، رهبر بعدی اکثریت مجلس نمایندگان برای عدم دادن «چک سفید» به اوکراین، زمانی که جمهوریخواهان مک کارتی در ژانویه مسئولیت مجلس را برعهده بگیرند، نشان میدهد که واشنگتن حمایت خود از کیف را کاهش خواهد داد. با این وجود، ممکن است دیدار زلنسکی باعث کاهش شک و تردید در حزب جمهوری خواه در مورد انتقال تسلیحات به اوکراین شود.
کانسیان گفت: ” وقتی به واکنش کنگره نگاه کردید، فقط تعداد انگشت شماری از جمهوری خواهان مخالفت خود را میتوانستید مشاهده کنید، زلنسکی در سخنرانی خود تمام نکات درستی را به کار برده است ، به ویژه زمانی که صحبت از این بود که به آمریکایی ها تضمین دهد که این پول به طور معقولانه استفاده خواهد شد.
ترجمه: سامان استوار
منبع: France 24
دیدگاهها